سالهاست که موقع اعلام نتایج کنکور این سوال مطرح می شود که آیا این آزمون معیار مناسبی برای تعیین سرنوشت است؟

تابستان برای برخی فقط فصل گرم سال نیست و این فصل آغاز تب و تاب مسیر پر پیچ و خم سرنوشت است. با اعلام نتایج کنکور مسیر زندگیشان مشخص می شود و می دانند در چه مسیری قدم برمی دارند.  

کنکور سراسری ۱۴۰۱ در روزهای هشت تا یازدهم تیر با شرکت یک میلیون و ۴۸۹ هزار و ۲۲۰ داوطلب برگزار شد.

نکته ای که امسال بیشتر درباره رتبه های برتر کنکور جلب توجه کرد مدارسی بود که رتبه های برتر کنکور در آن تحصیل کردند . 

کنکور امسال ۷۲ درصد از مدارس سمپاد؛۲۳ درصد فارغ‌التحصیلان مدارس غیرانتفاعی؛یک نفر در مدارس دولتی بود.

رتبه های برتر کنکور جاماندند؟

از دیگر حاشیه های کنکور امسال بگذریم ،مساله اساسی تری که مدتهاست بسیاری حتی کارشناسان و صاحب نظران مطرح می کنند این است که آیا کنکوری که گاهی بهای شرکت در آن به خطر افتادن سلامت روان است معیار مناسب و منصفانه برای روشن کردن مسیر سرنوشت است؟

 افسوس روزهایی شادی که با دغدغه کنکور تلخ شد

دانشجوی کارشناسی ارشد است و مانند بسیاری بعد از گرفتن کارشناسی نتوانسته بود کار مناسبی پیدا کند و همین بیکاری عاملی شده بود تا به سراغ ادامه تحصیل برود.

باورم نمی شد برای تامین شهریه دانشگاه ،کسی که همه او را به شاگرد ممتاز می شناختند بعداز ظهرها در یک رستوران به عنوان ظرفشور مشغول کار است کسی که معلم ها در هوش و استعدادش شکی نداشتند.

 یلدا خوشحال بود از این که صاحبکارش با انصاف است و حقوقی مطابق آنچه اداره کار تعیین کرده می گیرد، پاداش هم می دهد و بیمه  هم هست و برخلاف مشکلات تامین هزینه شهریه مقطع کارشناسی، حالا او مشکلی برای تامین هزینه کارشناسی ارشد ندارد.    

در سال های دبیرستان رویای قبولی در رشته معماری در سر داشت و وضعیت مالی خانواده به او این اجازه را نمی داد که گزینه اش جز دانشگاه سراسری و تحصیل رایگان باشد. سال اول که قبول نشد مصمم بود که باید به رویایش برسد.

اما هر سال قبولی کنکور برایش سخت تر از سال قبل می شد. کابوس قبول نشدن در کنکور سراسری در کنار دیگر دغدغه های خانواده و هجوم مشکلات اقتصادی چاره ای برای  او نگذاشت جز اینکه در یکی از رشته های علوم پایه در دانشگاهی که شهریه اش طبق بر آوردهای او کمتر از دیگر دانشگاهها بود مدرک بگیرد.

مدرکی که شهریه اش را با کار به عنوان فروشنده ، منشی مطب و دفتر وکالت  تامین می کرد نتوانست برایش درآمدساز باشد .

 

برگزاری کنکور

یلدا می گفت: در آشپزخانه موقع شستن ظرف ها آرامش دارد ، چون مخاطبش فقط ظرف ها هستند ، حوصله توضیح دادن، بحث و مشاجره با دیگران را ندارد، همان مواردی که موقع کار به عنوان منشی، فروشنده برایش سوهان روح بود.

موقع شستن ظرف ها آن قدر سرش شلوغ است و می خواهد سریع به پایان برسد   که دیگر فرصت افسوس خوردن بر عمر گذشته  و رویاهای بر باد رفته را ندارد . از نظر او زمان  شستن ظرفها بهترین موقع برای اندیشیدن و مرور آ موخته هابود هرچند به گفته خودش در این اوضاع اقتصادی دریافت حقوق منصفانه و بیمه بودن امتیاز بزرگی است و اوسعی می کند منطقی باشد و سرنوشت را بپذیرد. 

اما  این مطلب را با افسوس می گفت که یکتا همکلاسی اش که اصلا درس نمی خواند به فلیپین رفته و در آنجا دکتر شده است و نرگس و محبوبه هم که می دانستند محال است در ایران کنکور قبول شوند ،بعد از گرفتن مدرک کارشناسی در دانشگاه دبی برای ادامه تحصیل به کانادا رفته اند و در آنجا ادامه تحصیل داده اند.  

برای روزهایی که در مدرسه و دانشگاه نگران امتحانات بود افسوس  می خورد  و می گفت : نمی  دانم چرا پولی را که با این زحمت به دست می آورم بابت شهریه دانشگاه می دهم ، شاید چون کار دیگری بلد نیستم ، شاید هم چون به درس خواندن عادت کردم .

از این ناراحت بود که چرا روزهایی را که می توانسته با شادی در مدرسه سپری کند را با دغدغه امتحان ها و نگرانی قبول شدن و فبول نشدن در کنکور سپری کرده است.

 او می گفت: ای کاش در مدرسه نحوه شاد زندگی کردن با داشته ها را می آموختند تا دانش آموزان اسیر رویا ی  نداشته ها نشوند.

از نظر او این فاجعه ای بزرگ است که معضلی به نام کنکور نه تنها سرنوشت بسیاری را به بازی می گیرد ، بلکه لحظه های نوجوانی و جوانی را با نگرانی بابت چه شودهای سرنوشت به باد می دهد.

 

خانم دکتری که می خواهد دکتر شود

مهوش شریفی رتبه ۸۴ علوم تجربی  از استان فارس، دکتر روان شناس بالینی بیمارستان اعصاب و روان استاد محرری شیراز است. ۲۳  سال سابقه کار دارد.

 او خانم دکتری است که می‌خواهد دکتر شود. دخترش دانشجوی سال اول پرستاری است و پسرش در مقطع دبیرستان تحصیل می‌کند.   او در طی این سال‌ها سعی کرده است مادر معلمی برای فرزندانش باشد.

شریفی هم مانند بسیاری رویای پزشک شدن را در سر داشت. سال ۱۳۷۴ از دبیرستان فارغ التحصیل شد  و  کنکور سرنوشت دیگری برای او رقم زد و او دانشجوی پرستاری شد.

هرچند از سر اجبار وارد عرصه پرستاری شد اما  امروز می‌گوید: هرچه دارد از پرستاری دارد و این شغل را از ته دل مقدس می‌داند.

دخترش هم هرچند تمایل داشت در رشته پزشکی تحصیل کند اما  کنکور مانع رسیدن او به رویایش شد. با تشویق و حمایت  مادر  دختر   دانشجوی پرستاری شد.

مهوش شریفی  باور دارد این مسیر سر آغازی است که دخترش  علاوه بر این که می‌تواند صبورانه خودش را در آن پیدا کند  می‌تواند افق روشنی  برای آینده اش ترسیم کند.  

حتی معتقد است اگر برای همه پزشکان، پرستاری سر آغاز مسیر باشد آن‌ها می‌توانند موفق‌تر عمل کنند.

درباره علت ادامه تحصیلش می‌گوید:  ۱۱ سال بعد از فعالیت به عنوان پرستار تصمیم گرفت  تحصیلاتش را ادامه دهد، علت ادامه تحصیل  حال بدش به علت مرگ پدر بود. پدری که همچون کوه پشتیبان او و ۴ خواهرش بود.

او درباره نحوه حمایت پدر شرح می‌دهد که آن‌ها در روستای رودبال سپیدان زندگی می‌کردند و پدرش کشاورزی بود که سواد آنچنانی نداشت با این وجود در شرایطی که بسیاری ترجیح می‌دادند پسر داشته باشند و از داشتن پسر افتخار می‌کردند پدر  در نزد همه با افتخار از دخترانش می‌گفت و در بر این نکته تاکید می‌کرد که آن‌ها آینده روشنی خواهند داشت.

مهوش روز‌هایی را به خاظر می‌آورد که پدر اورا خانم دکتر صدا می‌کرد و برای او مادر مهربانویی  آرامش بخش بود.

 او در همان حال که در عرصه روان شناسی  در مقاطع بالا تحصیل می‌کرد به رویای نوجوانی اش برای پزشک شدن هم می‌اندیشید این علاقه باعث شد که او دانش آموخته دکترای سلامت روان شود.

روانشناسی سلامت؛ به طور کلی به عنوان گرایشی بین رشته‌ای از روانشناسی  و پزشکی شناخته می‌شود. چنان این رشته با سلامت جشم در ارتباط است که  می‌توان این رشته را که در مقطع دکترای تخصصی آموزش داده می‌شود، برگرفته از حوزه‌های روانشناسی، جامعه شناسی، زیست شناسی و بهداشت درنظر گرفت. این رشته رویکرد زیستی _روانی _ اجتماعی به سلامت دارد.

هرچند شریفی دکترای تخصصی روان شناسی گرفت و در عرصه فعالیت کاریش موفق است با این حال او در طی این  سال‌ها رویای نوجوانی راپرونده‌ای ناتمام می‌دانست به گونه‌ای همراهی و نظارت بر درس فرزندان او را به این فکر انداخت که دوباره  با نگاهی متفاوت  کنکور بدهد.

رتبه ۸۴ کنکور تجربی می‌گوید: من به این نکته فکر می‌کردم که با کنکور دادن  چیزی از دست نمی‌دهم.   به شیمی و زیست شناسی علاقه دارم و مطالعه اش برایم لذت بخش است  و از مطالعه دروس کنکور  نکته‌های بسیار از زندگی آموختم در ضمن آنکه درس خواندن خودم باعث شده امروز  معلمی برای پسرم باشم و دانسته هایم را با او به اشتراک بگذارم.  

شریفی می‌گوید کتاب و مطالعه کردن در زندگی خانوادگی آن‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد، همسرش را مشوق خوبی می‌داند که در طی سال‌های  تحصیل و کار همراهی اش دلگرم کننده و سرمایه‌ای ارزشمند برای او بوده است.

البته به تشویق‌های مهوش شریفی شوهرش هم که موقع ازدواج  تا مقطع دیپلم تحصیل کرده بود بعد از ازدواج تا مقطع کارشناسی ارشد تحصیلاتش را ادامه داد.

هرچند این دکتر روان شناس وقت قابل توجهی از عمرش را برای قبولی در کنکور‌های مختلف سپری کرده است  با این حال می‌گوید:  می‌دانم که کنکور معضل بزرگی است و  رقابت مناسبی   برای نشان دادن توانمندی‌ها نیست.

او با تجربه‌ای که دارد می‌گوید:  پزشکانی را دیده است که چقدر نگاه شان به حرفه پزشکی باهم متفاوت است  و در کار مشخص می‌شود چه کسانی تحت تاثیر عنوان پزشکی به هر نحوشده  غول کنکور را سپری کرده اند و چه کسانی به راستی شیفته این عرصه هستند.

دکترای روان شناس بالینی بیمارستان استاد محرری می‌گوید: متاسفانه  در سال‌های اخیر می‌بینیم  رحالی سخن  از ضرورت حذف کنکور است که  از آن طرف آزمون‌های مدارس، استخدامی و آزمون‌های دیگری تحت عناوین مختلف رواج پیدا کرده است به گونه‌ای که خود این آزمون‌ها  نه تنها ابزاری برای نشان دادن توانمندی‌ها نیستند بلکه خود زمینه ساز اضطراب و نگرانی  به ویژه در نسل نوجوان و جوان هستند.

به باور این روان شناس آنچه بیش از هر چیز باید به ویژه برای والدین باید  اهمیت داشته باشد توجه  به سلامت روان فزرندان است که می‌تواند  تضمین زندگی موفقیت  باشد.

این مادر می‌گوید:  ما باید فرزندانمان را  به گونه‌ای بزرگ کنیم که نترسندو بی هراس به آینده‌ای روشن و رویاهایشان  فکر کنند. احساس آرامش  مهمترین و ارزشمندترین  ارمغانی است که والدینو جامعه   می‌توانند برای آینده سازان داشته باشد. 

 

نتایج کنکور

کنکور همچنان نویسنده سرنوشت است با حال و هوایی اندکی متفاوت!

بر طبق خبر‌های منتشر شده  عبدالرسول پورعباس رئیس سازمان سنجش آموزش کشور از برگزاری دو مرحله‌ای کنکور  خبر داد و گفت: اولین مرحله کنکور سراسری سال آینده در دی امسال برگزار می‌شود و به معدل داوطلب مربوط نیست.   و نمره آن تا ۲ سال ذخیره خواهد شد و معتبر است. دومین مرحله کنکور  تیر ۱۴۰۲ برگزار می‌شود و نمره آن هم تا ۲ سال معتبر خواهد بود

 رئیس سازمان سنجش با بیان این که  احتمالا کنکور از سال‌های آینده ۳ بار در سال برگزار شود که به نفع داوطلب است گفت:  اگر متقاضیان کنکور نتوانند تا زمان آزمون دی مطالعه کتاب‌ها را به پایان برسانند، می‌توانند تیر ۱۴۰۲ در مرحله دوم کنکور شرکت کنند و مرحله اول کنکور که در دی برگزار می‌شود مانند کنکور آزمایشی برای آن‌ها لحاظ می‌شود.

تاکید وزیر علوم بر حذف نشدن کنکور

 بر طبق خبر‌های منتشر شده  محمد علی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری آب پاکی را روی دست کسانی ریخت که همچنان چشم انتظار حذف کنکور هستند و  گفت: تا زمانی که چشم انداز آینده شغلی، جایگاه  اجتماعی و درآمد برابر همه رشته‌های دانشگاهی یکسان نیست و بیشتر داوطلبان در پی انتخاب چند رشته خاص هستند، راهی به جز آزمون سراسری یا کنکور برای گزینش بهترین متقاضیان وجود ندارد.

وی  در پاسخ به این سوال که با تداوم برگزاری آزمون سراسری معضلاتی مثل مافیای کنکور همچنان باقی می‌ماند، عنوان کرد: حذف کنکور به  این منظور است که هر داوطلب بتواند در هر رشته‌ای که مایل است و شرایط استاندارد آن را نیز دارد تحصیل کند، اما چون هنوز آینده شغلی یکسانی برای همه رشته‌ها دیده نمی‌شود ناچار باید از طریق کنکور بهترین‌ها را گزینش کرد.

زلفی گل  افزود: تعداد زیادی داوطلب هستند که معدل‌های خیلی خوب حتی ۲۰ دارند و همه متقاضی چند رشته خاص هستند برای اینکه مشخص چه کسانی برای ظرفیت محدود این رشته‌های خاص پذیرفته شود راهی جز برگزاری یک آزمون سراسری وجود ندارد، اما شیوه‌های برگزاری آن تغییر می‌کند.

علم یا ثروت!

 جدا از این که رقابت  کنکور سرنوشت ساز است وضعیت اقتصادی خانواده‌ها می‌تواند سرنوشت سازی غول کنکور را نقش برآب کند. به گونه‌ای که بر خی بعد از دبیرستان  برحسب توان اقتصادی شان  راهی دیگر  دانشگاه‌های جهان  می‌شوند.

علاوه بر مدارس تحصیل رتبه‌های برتر کنکور امسال،   اطلاعیه دانشگاه دانشگاه علوم پزشکی تهران هم گواهی بر این مطلب است  که اگر شرایط اقتصادی مهیا باشد دیگر کنکور نه تنها باعث آسیب به سلامت روان نمی‌شود و نمی‌تواند  عاملی برای پشت کنکور ماندن و  اتلاف وفت باشد.

پس از اینکه در سال‌های اخیر پذیرش شهریه پرداز در دانشگاه علوم پزشکی تهران متوقف شده بود، دانشگاه علوم پزشکی تهران برای کنکور ۱۴۰۱ اعلام کرده است که دانشجوی شهریه پرداز در دو رشته دندانپزشکی و داروسازی از طریق کنکور سراسری ۱۴۰۱ و ورودی سال تحصیلی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۱ می‌پذیرد و شرایط شهریه را برای این رشته‌ها اعلام کرده است.

" بر طبق اطلاعیه این دانشگاه شهریه پردیس بین الملل سال۱۴۰۲ - ۱۴۰۱ پس از تصویب هیأت امناء، از طریق سایت رسمی دانشگاه علوم پزشکی تهران اطلاع رسانی می‌شود.

آن دسته از متقاضیان که امکان انتخاب رشته‌های دکتری عمومی دندانپزشکی و داروسازی شهریه پرداز (پردیس بین الملل) دانشگاه علوم پزشکی تهران را دارند

توجه داشته باشند تعیین شهریه این رشته‌ها با هماهنگی معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تصویب هیأت امناء و بر اساس محاسبه قیمت تمام شده است که متعاقباً به اطلاع خواهد رسید؛ لیکن تخمین زده می‌شود که شهریه پرداختی برای هر نیمسال تحصیلی کمتر از پانصد میلیون ریال (۵۰ میلیون تومان) نخواهد بود.  

هرچند مسولان در جستجوی راهی هستند تا ابهت کنکور به عنوان نویسنده سرنوشت شکسته شود اماشرایط به گونه‌ای پیش می‌رود که گویا  زمان آن رسیده است این سوال  کلیشه‌ای که" علم بهتر است یا ثروت " این گونه مطرح شود" ثروت بهتر است یا علمی که بدون ثروت رویایی بر باد رفته می‌شود؟. " 

گزارش از جوینده

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
ناشناس
۲۱:۴۷ ۱۳ شهريور ۱۴۰۱
کنکور برای دهه 60 کابوس بود ، دیگه تموم شد
آخرین اخبار